Hogyan lehet minőségi alvást kapni

Az alvás nagyon fontos emberi alapszükséglet, mégis sokan rendszeresen elhanyagolják. Akár egy érdekes sorozat, akár egy új hobbi vagy könyörtelen határidők miatt maradsz ébren, a tested komolyan szenved a hiányától. Mit tehetsz tehát azért, hogy jobb legyen?

Miért fontos az alvás

A minőségi alvás elengedhetetlen az egész szervezet megfelelő működéséhez. Bár első pillantásra úgy tűnhet, hogy az éjszaka folyamán a testünk csak pihen, ez nem egészen így van. Az alvás különböző fázisai során fokozódik az izmok vérkeringése, valamint erősödik az immunrendszer és a szív- és érrendszer. Az agy is dolgozik, megszilárdítja és rendszerezi az emlékeket, miközben regenerálja a racionális funkciókat. Emellett fontos hormonok szabadulnak fel a szervezetünkben. Közülük például a növekedési hormon, amely a szövetek regenerációjáért és növekedéséért felelős.

blog-spanok-1

A minőségi alvás előnyei

A rendszeres és egészséges alvásmintázat nemcsak a szervezet működésére, hanem a fizikai teljesítményre, a figyelemre és a koncentrációra is hatással van. Sokkal többre leszel képes, ha kipihent vagy, akár a munkahelyeden, akár a sportban, akár a szokásos napi tevékenységek során. A minőségi alvás még a fogyásban is segíthet. Kutatások kimutatták, hogy azok az emberek, akik korábban feküdtek le, hatékonyabban szabadultak meg a felesleges zsírtól, és napközben kevésbé voltak éhesek.

Mi történik, ha nem alszunk eleget?

Biztos vagyok benne, hogy mindannyian találkoztunk már személyesen számos olyan negatívummal, amit az alváshiány okoz. Fáradtság, kimerültség, rossz hangulat, koncentrációhiány, magasabb hibaszázalék vagy étvágytalanság, csak néhány ezek közül. A minőségi alvás hosszú távú elhanyagolása gyakran depresszió, szorongás és különböző más pszichés zavarok kialakulásához is vezet. Az ingadozó testsúly, az elhízás és a magas vérnyomás problémái is ennek tudhatók be. Az alváshiány még a függőségekre való fogékonyságra is hatással van.

Hogyan javítható az alvás minősége

A következő bekezdésekben összegyűjtöttünk néhány tippet, amelyek segíthetnek az egészségesebb alvás felé vezető úton. Ha azonban tartósan problémái vannak az álmatlansággal vagy a gyakori ébredésekkel, ne habozzon szakemberhez fordulni.

Birkagyapjú párna a jobb alvásért

Az alvás kényelme nagyon fontos, és jelentős hatással van az alvás minőségére. Ezért a minőségi matrachoz hasonlóan a megfelelő paplan is elengedhetetlen a jó alváshoz. A természetes birkagyapjú lepedő az éjszaka folyamán kényelmet biztosít Önnek, úgynevezett száraz melegség formájában. Ez jótékony hatással van a test regenerálódására, a feszültség csökkentésére és az izmok általános ellazulására. Segíthet a különböző fájdalmak és reumatikus problémák esetén is. Ezenkívül a juhgyapjú matracbetét antibakteriális, és nem támogatja az atkák és baktériumok szaporodását. Így allergiások és gyermekek számára is kiválóan alkalmas.

A juhgyapjú kiváló szigetelőanyag, így a matracbetét egész évben használható. Télen a juhgyapjú összezsugorodik, és megvédi Önt a kinti hidegtől. Ugyanakkor megakadályozza a hő elszökését, így egész éjszaka kényelmes lesz. Nyáron ezzel szemben a gyapjú kitágul, így meleg időben is biztosítja a hőkomfortot. Emellett kiválóan elvezeti a nedvességet.

Érdekli a juhgyapjú ágynemű? Kínálatunkban felnőttek és gyermekek számára egyaránt alkalmas minőségi termékeket talál. A család minden tagjának akad egy-egy darab.

blog-spanok

Aktív életmód

Az elegendő fizikai aktivitás jelentősen befolyásolja az alvás minőségét. Ha napközben csak a számítógépen vagy a mobiltelefonon ül, akkor éjszaka alvási problémái lehetnek. Ezért próbálja meg beiktatni a fizikai aktivitást a napi programjába, legyen az testmozgás, séta vagy sportolás formájában. A mozgás a stressz csökkentésére és a hangulat javítására is jótékonyan hat, nem beszélve arról, hogy a test egészsége szempontjából is nagy jelentőséggel bír.

Ne egye túl magát lefekvés előtt

Az utolsó étkezést néhány órával lefekvés előttre tervezze, hogy emésztőrendszerének legyen elég ideje feldolgozni azt. Kerülje az olyan nehéz ételeket, mint a pizza, a felvágottak, a gyorséttermi ételek vagy akár a hüvelyesek. Ehelyett válasszon könnyen emészthető ételeket, amelyek nem okoznak kellemetlenséget. Például a rizs, a zabpehely, a burgonya és a hal vagy a pulykamell jó választás.

Idő a nyugalomra lefekvés előtt

A lefekvési rutin kialakítása nagyon fontos. Lefekvés előtt néhány órával hagyjon magának időt a megnyugvásra, és kerülje a stresszes tevékenységeket. Halassza a munkahelyi problémákat másnapra, és helyette menjen el olvasni, úszni vagy egy jót fürdeni. Az ilyen nyugtató tevékenységek ismétlése segít a szervezetének ellazulni és felismerni, hogy mikor van itt az ideje aludni.

https://www.koze.hu/100--barany-gyapju-paplan-140x200-cm/

https://www.koze.hu/premium-merino-gyapju-paplan/

https://www.koze.hu/premium-merino-gyapju-parna-70x80-cm/